Browar Grodzki

Browar

Warzymy piwo od 15 lat!

Browar Grodzki mieści się w XIV wiecznej kamienicy na Starym Mieście. To pierwszy browar restauracyjny w Lublinie, w którym warzymy piwo już od 15 lat. Grodzka 15 to wyjątkowe miejsce, w którym smak naszego rzemieślniczego piwa łączy się z wyśmienitymi potrawami serwowanymi przez kucharzy.  Nasze piwa tworzone są  z wielką pasją i miłością. Doceniane zarówno na międzynarodowych konkursach jak i przez mieszkańców Lublina.

Barley Wine- wyjątkowy smak

Barley Wine to wino jęczmienne, połączenie klasycznego piwnego surowca z mocą alkoholu charakterystycznego dla win. Aromat Barley Wine jest bardzo ciekawy i złożony. Występują w nim nuty chlebowe, karmelowe, korzenne i kwiatowych oraz cytrusowe, a także aromaty suszonych owoców powstałe podczas fermentacji. Po długim – ponad rocznym – leżakowaniu, piwa w dębowych beczkach ujawniają się aromaty porto i sherry. Długi i złożony finisz jest najczęściej półwytrawny lub półsłodki, alkohol jest wyczuwalny, ma charakter rozgrzewający, ale nigdy nie jest gryzący, drażniący. Mimo dość znacznej treściwości i niskiego nasycenia, piwo nie jest syropowate. Barley Wine to piwo idealne na długie jesienne i zimowe wieczory.

Grodzka 15 to wyjątkowy adres na mapie Lublina. Zwłaszcza w upalne noce, gdy nasz taras tętni życiem do późnych godzin nocnych. Z widokiem na Zamek Lubelski, w otoczeniu pięknej roślinności, degustacja naszych piw to zupełnie inne doznanie. 

Nasze piwa sprzedajemy  na wynos (stacjonarnie z browaru) a juz niedługo bezpośrednio z naszej strony z wysyłką lub dowozem.            

Pils

Grodzki Pils to piwo dolnej fermentacji. Lager o czystym, orzeźwiającym smaku, w którym wyraźnie czuć delikatny jasny słód i chmielową goryczkę. Obie cechy zgodnie ze sobą współgrają. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Piękny, jasno złoty kolor i klarowność w połączeniu z nieco chlebowy, zbożowym smakiem  i wyczuwalnymi nutami kwiatowymi są atutami tego napoju. Smaki te są nienachalne, delikatnie wyczuwalne na podniebieniu. Dominująca goryczka idealnie współgra z delikatnością słodów. Do warzenia PILSA GRODZKIEGO używamy miękkiej, specjalnie filtrowanej wody, jasnego słodu pilzneńskiego oraz szlachetnych odmian lubelskiego chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji. Grodzki Pils to lekkie piwo o prawdziwym pełnym smaku.

Dunkel

Piwo pełne, dolnej fermentacji. Słodkawe, sycące, nisko wysycone, łagodne o ciemno miedzianej barwie. Aromat słodowy o charakterze ciemnego chleba, często z nutami czekolady. Złożona słodowość dominuje charakter piwa. Goryczka średnioniska, chmielowa, zapewnia odpowiednią kontrę dla słodkawego finiszu. Do warzenia piwa używamy głównie słodu monachijskiego i szlachetnych odmian chmielu. Za ciemny kolor odpowiada w dużej mierze metoda produkcji zakładająca wielokrotną dekokcję i intensywne, długie gotowanie.

Pszeniczne (Weizen)

Piwo Pszeniczne posiada wyjątkowe walory aromatyczno-smakowe, odżywcze i zdrowotne. Jest warzone metodą tradycyjną, górnej fermentacji, charakteryzuje się chlebowym, zbożowym aromatem, pełnią smaku i obfitą, gęstą pianą. Bananowo-goździkowy bukiet to zasługa specyficznych szczepów drożdży wykorzystanych do warzenia piwa. Aromat chmielu jest na poziomie niskim lub niemal nieobecny. W naturalny sposób na dnie szklanki lub butelki osadzają się osady drożdżowe. Barwa piw pszenicznych waha się od jasnożółtej do pomarańczowej. Jednolita, gęsta i trwała piana tworzy na koronie szklanki obszerną czapę.

AIPA

AIPA to piwo górnej fermentacji, które charakteryzuje się intensywnym chmielowym smakiem, sporą dawką cytrusowego aromatu, owoców tropikalnych i w mniejszej ilości kwiatów oraz średnią zawartością alkoholu. Wydatny aromat chmielowy i żywiczny w połączeniu z cytrusowym charakterem wynikają z użycia amerykańskiego chmielu. Średnio mocna do bardzo mocnej goryczka, w połączeniu ze słodową podstawą wspiera mocny, chmielowy charakter piwa i balansuje smak. Piwo koloru średnio złotego, piana w kolorze białym, bardzo trwała. Piwo warzymy ze słodu pale ale, amerykańskiego chmielu i drożdży, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Woda filtrowana od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Piwo doskonale gasi pragnienie i najlepiej smakuje w upalne dni. AIPA określana „goryczkowy szokiem” często jest miłością od „pierwszego łyku”.

Call Now Button