Browar Grodzki

Browar

Prosto z kadzi do kufla.

Nasze piwa warzymy bez dodatków, żadnych  ulepszaczy, nie dodajemy kukurydzy, ani nie używamy cukru, korzystamy tylko z naturalnych składników i wszystko uzyskujemy z natury.

Warząc nasze piwa jesteśmy wierni temu przesłaniu i stosujemy go codziennie tworząc piwo charakteryzujące się oryginalnym charakterem. Piwo, które posiada swoje unikalne walory smakowe. Nie oszczędzamy kosztem jakości, nie dodajemy zamienników. Wierzymy, że dzięki temu nasze piwo jest ewenementem na polskim rynku piwa kraftowego. Tworząc nasze receptury posługujemy się zarówno zdobytą w Bawarii wiedzą jak i wieloletnim doświadczeniem.

Oferujemy Ci piwa tworzone w tradycyjny sposób, w niewielkiej skali, w miejscu, gdzie wiedza łączy się z tradycją, gdzie czas jest najważniejszym składnikiem produktu. Nieustannie dążymy do osiągania mistrzostwa w tym co robimy. Czerpiąc z historii warzymy z niej teraźniejszość.

Zapraszając Cię do odwiedzenia Browaru Grodzkiego podkreślamy, że cała frajda w tym, że tu, na miejscu, można spróbować tego wszystkiego, bez ryzyka utraty walorów podczas dalekiego transportu czy magazynowania, lejemy piwo prosto z kadzi do kufla. Możesz też kupić niepowtarzalna pamiątkę z Lublina – niefiltrowane i niepasteryzowane piwo, które dopiero co opuściło kadzie.

Zapraszamy. Browar Grodzki.

Barley Wine- wyjątkowy smak

Barley Wine to wino jęczmienne, połączenie klasycznego piwnego surowca z mocą alkoholu charakterystycznego dla win. Aromat Barley Wine jest bardzo ciekawy i złożony. Występują w nim nuty chlebowe, karmelowe, korzenne i kwiatowych oraz cytrusowe, a także aromaty suszonych owoców powstałe podczas fermentacji. Po długim – ponad rocznym – leżakowaniu, piwa w dębowych beczkach ujawniają się aromaty porto i sherry. Długi i złożony finisz jest najczęściej półwytrawny lub półsłodki, alkohol jest wyczuwalny, ma charakter rozgrzewający, ale nigdy nie jest gryzący, drażniący. Mimo dość znacznej treściwości i niskiego nasycenia, piwo nie jest syropowate. Barley Wine to piwo idealne na długie jesienne i zimowe wieczory.

Grodzka 15 to wyjątkowy adres na mapie Lublina. Zwłaszcza w upalne noce, gdy nasz taras tętni życiem do późnych godzin nocnych. Z widokiem na Zamek Lubelski, w otoczeniu pięknej roślinności, degustacja naszych piw to zupełnie inne doznanie. 

Nasze piwa sprzedajemy  na wynos (stacjonarnie z browaru) a juz niedługo bezpośrednio z naszej strony z wysyłką lub dowozem.            

Pils

Grodzki Pils to piwo dolnej fermentacji. Lager o czystym, orzeźwiającym smaku, w którym wyraźnie czuć delikatny jasny słód i chmielową goryczkę. Obie cechy zgodnie ze sobą współgrają. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Piękny, jasno złoty kolor i klarowność w połączeniu z nieco chlebowy, zbożowym smakiem  i wyczuwalnymi nutami kwiatowymi są atutami tego napoju. Smaki te są nienachalne, delikatnie wyczuwalne na podniebieniu. Dominująca goryczka idealnie współgra z delikatnością słodów. Do warzenia PILSA GRODZKIEGO używamy miękkiej, specjalnie filtrowanej wody, jasnego słodu pilzneńskiego oraz szlachetnych odmian lubelskiego chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji. Grodzki Pils to lekkie piwo o prawdziwym pełnym smaku.

Dunkel

Piwo pełne, dolnej fermentacji. Słodkawe, sycące, nisko wysycone, łagodne o ciemno miedzianej barwie. Aromat słodowy o charakterze ciemnego chleba, często z nutami czekolady. Złożona słodowość dominuje charakter piwa. Goryczka średnioniska, chmielowa, zapewnia odpowiednią kontrę dla słodkawego finiszu. Do warzenia piwa używamy głównie słodu monachijskiego i szlachetnych odmian chmielu. Za ciemny kolor odpowiada w dużej mierze metoda produkcji zakładająca wielokrotną dekokcję i intensywne, długie gotowanie.

Pszeniczne (Weizen)

Piwo Pszeniczne posiada wyjątkowe walory aromatyczno-smakowe, odżywcze i zdrowotne. Jest warzone metodą tradycyjną, górnej fermentacji, charakteryzuje się chlebowym, zbożowym aromatem, pełnią smaku i obfitą, gęstą pianą. Bananowo-goździkowy bukiet to zasługa specyficznych szczepów drożdży wykorzystanych do warzenia piwa. Aromat chmielu jest na poziomie niskim lub niemal nieobecny. W naturalny sposób na dnie szklanki lub butelki osadzają się osady drożdżowe. Barwa piw pszenicznych waha się od jasnożółtej do pomarańczowej. Jednolita, gęsta i trwała piana tworzy na koronie szklanki obszerną czapę.

AIPA

AIPA to piwo górnej fermentacji, które charakteryzuje się intensywnym chmielowym smakiem, sporą dawką cytrusowego aromatu, owoców tropikalnych i w mniejszej ilości kwiatów oraz średnią zawartością alkoholu. Wydatny aromat chmielowy i żywiczny w połączeniu z cytrusowym charakterem wynikają z użycia amerykańskiego chmielu. Średnio mocna do bardzo mocnej goryczka, w połączeniu ze słodową podstawą wspiera mocny, chmielowy charakter piwa i balansuje smak. Piwo koloru średnio złotego, piana w kolorze białym, bardzo trwała. Piwo warzymy ze słodu pale ale, amerykańskiego chmielu i drożdży, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Woda filtrowana od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Piwo doskonale gasi pragnienie i najlepiej smakuje w upalne dni. AIPA określana „goryczkowy szokiem” często jest miłością od „pierwszego łyku”.

Call Now Button