Restauracja Grodzka15
Restauracja Grodzka 15 nierozerwalnie łączy się z Browarem Grodzkim. Szczególnie polecamy deskę regionalnych serów z Leśniczówki oraz wędlin z wędzarni Roztoczańskiej, podaną obowiązkowo z lubelskim cebularzem. Do naszego piwa idealnie pasuje deska przekąsek, która składa się ze skrzydełek w lekko pikantnej tempurze, krążków z cebuli, panierowanych serów i frytek. W browarze nie może zabraknąć wyśmienitej pizzy. Margherita a może Grodzka?


Po prostu trzeba spróbować
Golonka marynowana w piwie to jeden z najlepszych patentów na smaczne danie. Nasza golonka toczy nieustanny bój o palmę pierwszeństwa w menu z soczystymi, marynowanymi w piwie, żeberkami. Nie jesteśmy w stanie rozstrzygnąć tego sporu. Oba dania od lat królują w naszej karcie.
Opieramy się na sezonowych produktach
Nasze menu jest dostosowane do pory roku i oparte na świeżych, lokalnych produktach. Latem zapraszamy na wyjątkowy chłodnik lubelski. Jesienią zaprosimy Państwa na dania z kurkami i dynią. Zimą będziemy kusić Państwa golonką, zupą i grzybową i świątecznymi gołąbkami.

Menu
-
Sznycel wieprzowy39
knedle z preclami i szpinakiem/sos cheddar/sałatka z ogórka kiszonego/zielenina -
Golonka43
kluska na parze/mash ziemniaczany z musztardą i chrzanem/pieczone warzywa/sos z pieczenia -
Biała kiełbasa wieprzowo-wołowa35
babka ziemniaczana z kiszoną kapustą/cebula duszona w winie/musztarda owocowa/sos piwny -
Żeberka pieczone44
panierowana prażucha w waflu/kalafior/panko z czosnkiem i boczkiem/sos z pieczenia -
Gołąbki ziemniaczane z grzybami34
placuszki z soczewicy z warzywami, jarmuż, sos z pora i wina -
Fish and chips39
dorsz/brokuły na oliwie/sos tatarski z kaparami/frytki/sos piwny
-
Flaczki z boczniaka 19
warzywa korzeniowe/pomidory/zioła -
Żur po lubelsku 22
kiełbasa wędzona/boczek wędzony/warzywa
-
Tatar wołowy36
ser bursztyn/marynowane grzyby/ogórek/cebula/majonez chrzanowy/szczypiorek/żółtko -
Krążki cebulowe23
mix sałat/ser podpuszczkowy/sos bazyliowo-serowy -
Bliny gryczane 31
pstrąg wędzony/marynowane kurki/kwaśna śmietana/kawior z piwa -
Deska do piwa 2os/4os39/65
smażona kiełbasa własnej produkcji/foccacia/krążki cebulowe/frytki z sosem bbq/musztarda gruszkowa/oliwa -
Deska wędlin własnego wyrobu 2os/4 os45/70
karczek/boczek/schab/pasztet/foccacia/pikle/musztarda/chrzan
wszystkie sałatki podajemy z cebularzem
-
Z kurczakiem34
Mix sałat/suszony pomidor/boczek/grzanki/ser Bursztyn/jajko poche/dressing anchois -
Z grillowanym serem32
Mix sałat/glazurowane jabłka/marynowana cebula/orzech włoski/sos owoce leśne z octem jabłkowym
-
Pierogi z kaszanką33
panko z boczkiem i cebulą/prażony słód jęczmienny/sos piwny -
Tagliatelle z pesto pietruszkowym26
tagliatelle/pesto/czosnek/natka pietruszki/słonecznik -
Pierogi ruskie z okrasą opiekane31
ziemniaki/twaróg swojski/cebulka/boczek
stopień wysmażenia medium well/100% polskiej wołowiny/sosy produkcji własnej
-
Wołowy37
boczek/coleslaw/ogórek konserwowy/ cheddar/piklowana czerwona cebula/sos bbq/frytki -
Z szarpaną wieprzowiną duszoną w piwie37
boczek/coleslaw/ogórek konserwowy/ser cheddar/piklowana czerwona cebula/sos chipotle/frytki -
Wegetariański36
kotlet z buraka, kaszy jaglanej/ziaren słonecznika i sezamu/ser cheddar/tapenada z oliwek/suszony pomidor/prażona cebula/rukola/musztarda owocowa/frytki
pizza średnicy 32 cm
-
Margherita27
sos pomidorowy/mozzarella/bazylia -
Capricciosa31
sos pomidorowy/szynka/pieczarki/mozzarella -
Pollo33
sos pomidorowy/mozzarella/kurczak/cebula/kukurydza -
Quatro Fromaggi34
sos pomidorowy/mozzarella/ser pleśniowy/ser podpuszczkowy -
Picante35
sos pomidorowy/mozzarella/spianata/papryka jalapeno/czarne oliwki
-
Rosół z makaronem15
-
Margherita19
-
Nuggetsy z kurczaka, frytki, surówka19
-
Pierogi ruskie z masełkiem19
-
Domowa szarlotka z lodami 19
jabłka z Powiśla/lody -
Sernik bawarski 19
twaróg/owoce sezonowe/sos czekoladowy