Czy piwo jest ze słodu / zawiera słód?
Każde piwo jest ze słodu. Słód to podstawowy składnik piwa tak jak woda i drożdże. Podgrzewanie słodu z wodą (czyli zacieranie) pozwala na przerobienie skrobi zawartej w ziarnach na cukry, które następnie zmienią się w alkohol i dwutlenek węgla.
Czy piwo jest z chmielu?
Piwo nie jest z chmielu. Chmiel i inne dodatki to tylko przyprawy, mające na celu podniesienie czy też zmienienie walorów smakowych gotowego napoju. Prawda jest taka, że w niemalże każdym piwie jest choć trochę chmielu. O piwach, w których zastąpiono go czym innym, przeczytasz nieco niżej.
Czy to piwo jest aromatyzowane?
Pytanie pada często podczas pierwszego kontaktu z piwami chmielonymi nowofalowymi odmianami chmielu: amerykańskimi, nowozelandzkimi, australijskimi, niektórymi niemieckimi i tak dalej. Piwo nie jest aromatyzowane, jeśli wyraźnie nie zaznaczono tego na etykiecie lub w składzie. Zapach, który wyczuwasz, pochodzi od chmielu, możliwe też, że jest wynikiem pracy drożdży lub zasługą dodatków aromatycznych. Wyprzedzając Twoje pytanie…
To chmiel potrafi dawać takie aromaty?
Oczywiście, że tak. Wśród nich odnajdziesz: zioła, sosnę, żywicę, owoce tropikalne, cytrusy, białe winogrona, liczi, trawę… Długo by wymieniać. Pamiętaj, aby wąchać piwo!
Czy ciemne piwa nie są zawsze mocne?
Wystarczy kupić Guinessa, aby się przekonać, że jest to mylny pogląd. Owszem, niegdyś piwa ciemne w Polsce uznawane były za mocne. Prawdopodobnie dlatego, że większość takich piw stanowiły wysokoprocentowe portery bałtyckie. Spróbuj naszego Dunkla- ciemny lager z posmakiem karmelu.

Jak to możliwe, że jasne piwo jest takie mocne?
Tak samo, jak możliwe jest uwarzenie ciemnego lekkiego piwa. Barwa piwa nie jest wyznacznikiem jego mocy.
Czy macie jakieś piwa „ale”?
Piwa z gatunku „ale” to jest cała kategoria. Są to piwa górnej fermentacji, bogatsze w smaku i przeważnie ciekawsze od lagerów. Przedstawicielem tego gatunku na naszych kranach jest AIPA.
Dlaczego to piwo jest takie mocne? (o ekstrakcie)
Nie myl ekstraktu z zawartością alkoholu! Zawartość alkoholu to ZAWSZE niższa wartość na etykiecie. Ekstrakt mówi o tym, ile cukrów znajdowało się w brzeczce, nim rozpoczęto proces jej fermentacji . W uproszczeniu: im bardziej ekstraktywne piwo, tym jest ono cięższe i bardziej esencjonalne, mocniejsze, pełniejsze.